Καλώς ήρθατε στο Blog του Ανεξάρτητου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων. Εδώ θα δημοσιεύεται ότι έχει σχέση με τις δραστηριότητες του συνδέσμου, καθώς και γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με την εφεδρεία.
Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013
Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ Α.Σ.Ε.Ε.Δ.
Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου μας τα μέλη του πραγματοποίησαν συγκέντρωση προϊόντων με σκοπό την παροχή τους σε συνανθρώπους μας που έχουν την ανάγκη τους, θέλοντας να τονίσει και με αυτό τον τρόπο την αξία της έννοιας του «πολίτη – οπλίτη» και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Όλα τα προϊόντα δόθηκαν στον Σύλλογο Ποντίων Αγίου Κωνσταντίνου, ο οποίος ήταν και ο υπεύθυνος για την διανομή τους και οργανωτής της προσπάθειας.
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου
Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013
Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ
Η Ναυμαχία της Έλλης ήταν η πρώτη από την εποχή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας αναμέτρηση του ελληνικού και του τουρκικού στόλου, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο. Πραγματοποιήθηκε το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου 1912 (16 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο) στ' ανοιχτά του ακρωτηρίου Έλλη (Ελές-Μπουρνού στα τουρκικά) της χερσονήσου της Καλλίπολης, κοντά στην είσοδο των Στενών των Δαρδανελλίων. Διήρκεσε μία ώρα και έληξε με νίκη των ελληνικών δυνάμεων.
Τους πρώτους μήνες του Α' Βαλκανικού Πολέμου ο ελληνικός στόλος κυριαρχούσε στο Αιγαίο. Υπό την ηγεσία του Υδραίου υποναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη (1855-1935), αρχικά απελευθέρωσε τη Λήμνο και εγκατέστησε στον όρμο του Μούδρου το προκεχωρημένο αγκυροβόλιο του Στόλου. Ακολούθησε η απελευθέρωση του Αγίου Όρους, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Ίμβρος, Τένεδος, Άγιος Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Χίος). Αντίθετα, ο τουρκικός στόλος υπό τη διοίκηση του ναυάρχου Ραμίζ Μπέη παρέμεινε προστατευμένος στα στενά των Δαρδανελίων, χωρίς να επιχειρήσει έξοδο στο Αιγαίο.
Στα τέλη Νοεμβρίου υπήρχαν πληροφορίες ότι ο τουρκικός στόλος θα επιχειρούσε έξοδο στο Αιγαίο. Το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου ο ελληνικός στόλος υπό τον υποναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη απέπλευσε από το ορμητήριό του στον Μούδρο, όταν πληροφορήθηκε ότι το τουρκικό καταδρομικό «Μετζηδιέ» εθεάθη στην είσοδο των Δαρδανελλίων. Η περιπολία του ελληνικού στόλου κράτησε μέχρι το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου 1912, χωρίς να φανεί κανένα ίχνος του εχθρού.
Το ναυτικό σήμα του Π. ΚουντουριώτηΣτις 8 το πρωί της ημέρας αυτή κι ενώ ο ελληνικός στόλος είχε πορεία από βορρά προς νότο, έγινε αντιληπτή η έξοδος του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο. Λίγο αργότερα αναγνωρίσθηκαν τα θωρηκτά «Χαϊρεδίν Βαρβαρόσας», ναυαρχίδα του Ραμίζ Μπέη, «Τουργκούτ Ρέις», «Μεσουντιέ», «Ασαρ -ι- Τεφίκ», το καταδρομικό «Μετζηδιέ» και μερικά αντιτορπιλλικά. Ο ελληνικός στόλος του Αιγαίου αποτελείτο από τη ναυαρχίδα «Αβέρωφ», τα τρία παλιά θωρηκτά «Ύδρα», «Σπέτσαι» και «Ψαρά», τα τέσσερα νεότευκτα ανιχνευτικά τύπου Λέων, τα δύο νεότευκτα αντιτορπιλλικά «Νέα Γενεά» και «Κεραυνός» και τα οκτώ παλαιότερα μικρά αντιτορπιλικά των τύπων Θύελλα και Νίκη.
Αμέσως σήμανε συναγερμός. Στις 8:55 ο Κουντουριώτης διατάσσει τα ανιχνευτικά να ταχθούν σε μια στήλη αριστερά και σε απόσταση 1000 μέτρων από τη γραμμή των ελληνικών θωρηκτών, ενώ τα υπόλοιπα αντιτορπιλικά πήραν θέσεις προς την πρύμνη των θωρηκτών. Στις 9:00 τα τουρκικά θωρηκτά στράφηκαν προς βορρά, πλέοντας κοντά στην ακτή, ώστε να εξασφαλίσουν την κάλυψη των πυροβόλων των επακτίων φρουρίων και να αυξήσουν τη δύναμη πυρός τους. Ακαριαία ήταν και η αντίδραση του ελληνικού στόλου, που άλλαξε πορεία και τέθηκε σε καταδίωξη του εχθρικού στόλου. Από τον «Αβέρωφ» εκπέμπεται τότε προς τα πλοία του ελληνικού στόλου το ιστορικό σήμα του ναυάρχου Κουντουριώτη: «Με τη βοήθεια του Θεού και τας ευχάς του Βασιλέως και εν ονόματι του Δικαίου, πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με πεποίθησιν εις την Νίκην κατά του εχθρού του Γένους».
Οι πορείες των δύο στόλων άρχισαν να συγκλίνουν και στις 9:05 βρίσκονταν σε απόσταση 14 χιλιομέτρων. Ο Κουντουριώτης ανέμενε να αρχίσει πρώτος ο εχθρός το πυρ, θέλοντας να αποφύγει τη σπατάλη πυρομαχικών έως ότου η απόσταση μειωθεί, ώστε να επιτρέπει δραστική βολή. Πράγματι στις 9:22 η τουρκική ναυαρχίδα άνοιξε πρώτη πυρ από απόσταση 12.500 μέτρων. Ο «Αβέρωφ» ανταπέδωσε τα πυρά και η μάχη γενικεύτηκε. Από το ξεκίνημα της σύγκρουσης τα τουρκικά θωρηκτά συγκέντρωσαν τα πυρά τους στη νεότευκτη ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου. Το πυρ τους ήταν αρκετά ταχύ και πυκνό, δεν συνδυαζόταν όμως με την ανάλογη ακρίβεια. Αλλά και τα πυρά του ελληνικού στόλου δεν ήταν πολύ ακριβέστερα. Ο «Αβέρωφ» ρίχτηκε στη μάχη χωρίς να έχει προλάβει να εκτελέσει ασκήσεις πυρών μάχης, τα δε παλαιά θωρηκτά είχαν πανάρχαια πυροβόλα με πρωτόγονα μέσα σκόπευσης και διεύθυνσης βολής.
Ο Χάρτης της Ναυμαχίας της ΈλληςΣτις 9:35 η απόσταση μεταξύ των δύο αντιπάλων είχε κατέλθει στα 9.500 μέτρα. Τότε ο ναύαρχος Κουντουριώτης αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, που από καιρό είχε ωριμάσει μέσα του, δηλαδή να να εκμεταλλευτεί την υπεροχή ταχύτητας της ναυαρχίδας του για να υπερφαλαγγίσει από πρώρας την εχθρική παράταξη, εφαρμόζοντας τον «ελιγμό Ταυ», που πρώτος είχε εφαρμόσει ο γιαπωνέζος ναύαρχος Τόγκο κατά του ρωσικού στόλου στη Ναυμαχία της Τσουσίμα (27-28 Μαΐου 1905). Αποφάσισε να δράσει ανεξάρτητα από τον λοιπό στόλο, υψώνοντας το σχετικό σήμα Ζ και διέταξε τον κυβερνήτη της ναυαρχίδας του Σοφοκλή Δούσμανη να αυξήσει την ταχύτητα μέχρι το μέγιστο και όρμησε ακάθεκτος κατά του εχθρού.
Ο Τούρκος ναύαρχος, αιφνιδιασμένος από τον ελιγμό του αντιπάλου του, διατάσσει διαδοχική στροφή των πλοίων κατά 180 μοίρες προς τα δεξιά. Η εξέλιξη αυτή σήμανε τη διάσπαση της γραμμής και την άτακτη υποχώρησή του προς τα Στενά γύρω στις 10:00. Η ευκαιρία ήταν μοναδική για τον «Αβέρωφ» να καταδιώξει τα υποχωρούντα τουρκικά πλοία και να πετύχει αποφασιστικό πλήγμα κατά του εχθρικού στόλου. Δυστυχώς, όμως, η ταχύτητα πυρός του είχε μειωθεί δραστικά, εξαιτίας προβλημάτων στα κλείστρα των πυροβόλων. Την ίδια ώρα, τα υπόλοιπα λοιπά ελληνικά πλοία έβαλαν κατά των υποχωρούντων τουρκικών από απόσταση 5.000 μέτρων. Στις 10:25 το πυρ έπαυσε από τα ελληνικά πλοία, καθώς τα τουρκικά χάθηκαν στα στενά των Δαρδανελλίων.
Η Ναυμαχία της Έλλης είχε τελειώσει με μία ακόμη λαμπρή σελίδα να προστίθεται στη ναυτική ιστορία της Ελλάδας. Ο ελληνικός στόλος παρέμεινε κοντά στα Στενά έως τις 14:30, οπότε αποχώρησε με πορεία προς τον Μούδρο, όπου κατέπλευσε νωρίς το βράδυ.
Η επικράτηση του ελληνικού στόλου οφειλόταν κατά ένα μεγάλο μέρος στον τολμηρό ελιγμό του Κουντουριώτη, αλλά και την υπεροχή του «Αβέρωφ» έναντι των πλοίων του τουρκικού στόλου. Η ενέργεια αυτή του Έλληνα ναυάρχου είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί ο «Αβέρωφ» μέσα στο βεληνεκές των επάκτιων πυροβόλων και να υποστεί ορισμένες επιφανειακές βλάβες στα υπερστεγάσματα. Τα τουρκικά πλοία είχαν βαρύτερες ζημιές, αλλά και απώλειες στο έμψυχο δυναμικό τους, με 58 νεκρούς και 40 τραυματίες. Οι ελληνικές απώλειες ανήλθαν σε ένα νεκρό υπαξιωματικό, τον σηματωρό Κατζιτζάρη και τον ανθυποπλοίαρχο Μαμούρη, που πέθανε λίγες ημέρες αργότερα από μόλυνση του τραύματός του. Οι τραυματίες ανήλθαν στους επτά.
Η Ναυμαχία της Έλλης αποτέλεσε στρατηγικής σημασίας νίκη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο έλεγχος του Αιγαίου παγιώθηκε, ενώ οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τον θαλάσσιο δρόμο, ώστε να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους που μάχονταν σε Μακεδονία και Θράκη.
πηγή http://www.sansimera.gr
Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013
ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΔΕΝ
Έφεδροι προετοιμάζονται για βολή αυτοκινούμενου πυροβόλου Μ110Α2 των 203mm στη Λέσβο.
Μετά τη μετεκπαίδευση της Εφεδρείας στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού με υψηλότατα ποσοστά παρουσίασεως, το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε ότι παρόμοιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στην Περιοχή Ευθύνης της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ). Έφεδροι κλήθηκαν για μετεκπαίδευση στην 98η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ) στη Λέσβο, την 96η ΑΔΤΕ στη Χίο, την 95η ΑΔΤΕ στη Ρόδο και την 80η ΑΔΤΕ στη Κω, στη Ζώνη Ευθύνης (ΖΕ) της οποίας βρίσκεται και το 5/42 Σύνταγμα της Καλύμνου. Τα αντικείμενα περιελάμβαναν εκπαίδευση ειδικοτήτων στα διάφορα οπλικά συστήματα και μέσα επικοινωνιών, μηχανοδήγηση τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων, εκπαίδευση με χρήση εξομοιωτών, πραγματοποίηση βολών όλμων, αντιαεροπορικών πολυβόλων και πυροβολικού, υποδιαμετρήματος αρμάτων μάχης (ΑΙΜ-TEST) καθώς και βολές ατομικού και ομαδικού οπλισμού. Όπως αποδεικνύεται κι από την αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού, το κύριο βάρος των επιστρατευτικών ασκήσεων μεταφέρεται πλέον στους δύο Μείζονες Επιχειρησιακούς Σχηματισμούς (Δ΄ΣΣ και ΑΣΔΕΝ) ενώ παράλληλα συνεχίζεται κλήσεις Εφέδρων Αξιωματικών απ΄όλη την Ελλάδα. Η υλοποίηση χαμηλού κόστους προγραμμάτων για την προμήθεια ατομικών υλικών (αντιβαλλιστικά κράνη, εξαρτήσεις τύπου γιλέκου, ατομικοί ασύρματοι κ.ά), η μέριμνα για την απόκτηση δεύτερης ειδικότητας εν εφεδρεία καθώς και η απόκτηση σύγχρονων εκπαιδευτικών βοηθημάτων θα ενισχύουν κατακόρυφα την προσπάθεια αυτή. Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες:
Εκπαίδευση πληρωμάτων Α/Κ πυροβόλων Μ-110Α2 των 203mm και Μ-109Α2 των 155mm.
Εκπαίδευση πληρώματος ΤΟΜΠ Μ-113.
Εκπαίδευση στην οδήγηση ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1GR.
Βολές πολυβόλου Μ2 των 0,50″ από ελαφρύ τεθωρακισμένο αναγνωρίσεως VBL.
Βολές πολυβόλου MG3 των 7,62mm από όχημα αναγνωρίσεως MS-240GD.
Bολές με πολυβόλο MG-3 επί τρίποδα.
Bολές με τυφέκια G-3Α3.
Bολές με τυφέκια G-3Α3.
Εκπαίδευση στο Α/Α πολυβόλο Zu-23 των 23mm.
Bολές με Α/Α πολυβόλο Zu-23 των 23mm.
Eκπαίδευση στο Α/Τ FAGOT.
Εκπαίδευση στο Α/Τ TOW.
Eκπαίδευση με χρήση εξομοιωτή βολών.
Εκπαίδευση στη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων και προσδιορισμό συντεταγμένων ΠΒ.
Eκπαίδευση σε γωνιόμετρο-αποστασιόμετρο.
Eκπαίδευση Προκεχωρημένων Αξιωματικών Παρατηρητών (ΠΑΠ).
Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013
ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΤΟΥ Δ' ΣΣ
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΕΣ, καθώς στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε μετεκπαίδευση εφεδρείας σε πολλές μονάδες του Δ΄ Σώματος Στρατού.
Έφεδροι κλήθηκαν για μετεκπαίδευση στο σύνολο των ταξιαρχιών της 16ης Μ/Κ Μεραρχίας που καλύπτει τον Β. Έβρο (3η και 30η Μ/Κ Ταξιαρχίες, ΤΔ 21ου Συντάγματος Πεζικού), καθώς και στην 25η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία.
Τα αντικείμενα περιελάμβαναν εκπαίδευση ειδικοτήτων στα διάφορα οπλικά συστήματα και μέσα επικοινωνιών, μηχανοδήγηση τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων, εκπαίδευση με χρήση εξομοιωτών, πραγματοποίηση βολών όλμων και πυροβολικού, καθώς και βολές ατομικού και ομαδικού οπλισμού.
Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες:
Μηχανοκίνητοι όλμοι (ΤΟΜΟ) Μ-106 της 25ης ΤΘΤ κατά τη βολή
Έφεδροι σε πεδίο βολής του Β. Έβρου
Εκπαίδευση στη λύση - αρμολόγηση του πολυβόλου FN Minimi
Έφεδρος σε εκτοξευτή Α/Τ Milan
M-113 με πλήρωμα εφέδρων
Έφεδρος πολυβολητής με πολυβόλο MG-3
Έφεδροι εκτελούν βολή με όλμο των 81 χιλ.
Εκπαίδευση εφέδρων σε Α/Τ όπλα μεγάλου βεληνεκούς (Tow και Kornet)
Έφεδροι στο πεδίο βολής με οπλοπολυβόλα ΗΚ-11
Έεφεδρος στο πεδίο βολής με οπλοπολυβόλο FN Minimi
Έφεδρος οδηγός σε άρμα μάχης Leopard 2 Hel της 25 ΤΘΤ
Έφεδρος με όλμο των 4,2 σε ΤΟΜΟ Μ-106
Μηχανοκίνητοι όλμοι (ΤΟΜΟ ) Μ-106 της 25ης ΤΘΤ κατά τη βολή
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)