Καλώς ήρθατε στο Blog του Ανεξάρτητου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων. Εδώ θα δημοσιεύεται ότι έχει σχέση με τις δραστηριότητες του συνδέσμου, καθώς και γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με την εφεδρεία.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27/1/1996 Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ






Τούρκοι δημοσιογράφοι υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική.





Η κρίση των Ιμίων κορυφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996, σε μια εποχή που η κυβέρνηση Σημίτη έκανε τα πρώτα της βήματα, φέρνοντας Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα ένοπλης αντιπαράθεσης.

Το επεισόδιο εντάσσεται στο πλαίσιο των ελληνο- τουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, που εμφανίσθηκαν δυναμικά στο προσκήνιο μετά τη Μεταπολίτευση. Η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη διαφορά της με τη γείτονα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ενώ η Τουρκία θέτει τα θέματα του εναερίου χώρου (αναγνωρίζει 6 και όχι 10 μίλια), του FIR Αθηνών, της αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του Αιγαίου και με την κρίση των Ιμίων το καθεστώς κάποιων βραχονησίδων («Γκρίζες Ζώνες»).

Τα Ίμια (Καρντάκ στα τουρκικά) είναι δύο μικρές ακατοίκητες βραχονησίδες μεταξύ του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και των νοτιοδυτικών ακτών της Τουρκίας. Απέχουν 3,8 ναυτικά μίλια από το Μποντρούμ (Αλικαρνασσός) της Τουρκίας, 5,5 ν.μ. από την Κάλυμνο και 2,5 ν.μ. από το πλησιέστερο ελληνικό έδαφος, τη βραχονησίδα Καλόλιμνος.

Τα Ίμια παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία το 1947 με τη Συνθήκη των Παρισίων, ακολουθώντας την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το Τουρκικό κράτος είχε αποδεχτεί το καθεστώς επικυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά αυτά. Η αμφισβήτηση της ελληνικότητας των Ιμίων ξεκίνησε από ένα ναυτικό ατύχημα που συνέβη στις 25 Δεκεμβρίου 1995. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να εφαρμόσουν για την περίσταση τη δική τους ερμηνεία στη Συνθήκη της Λωζάνης (1923), με την οποία είχαν παραχωρηθεί τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία στο σύνολό τους και όχι ονομαστικά, και να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία κάποιων βραχονησίδων.
Το Χρονικό της Κρίσης

25 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του.

26 Δεκεμβρίου 1995: Το Λιμεναρχείο Καλύμνου ενημερώνει το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό με τη σειρά του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι αν δεν παρέμβει ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδυνεύσει.

27 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει την ελληνική πρεσβεία ότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα ανελάμβανε τη διάσωση του πλοίου, υπήρχε θέμα γενικότερα.

28 Δεκεμβρίου 1995: Δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκολλούν το τουρκικό φορτηγό και το οδηγούν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Το πρωί της ίδιας μέρας ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος συντρίβεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Με ελληνική βοήθεια, ο τούρκος πιλότος διασώζεται.

29 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εκμεταλλεύεται την κατάσταση και επιδίδει ρηματική διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρισμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.

9 Ιανουαρίου 1996: Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά με καθυστέρηση, απορρίπτοντας τη διακοίνωση.

15 Ιανουαρίου 1996: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, που νοσηλεύεται στο «Ωνάσειο».

16 Ιανουαρίου 1996: Το Υπουργείο Εξωτερικών αντιλαμβανόμενο το παιγνίδι των Τούρκων και ζητά αυξημένα μέτρα επαγρύπνησης στην περιοχή των Ιμίων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

19 Ιανουαρίου 1996: Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκλέγει νέο πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη.

26 Ιανουαρίου 1996: Ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός της αμφισβήτησης της ελληνικότητας των Ιμίων, υψώνει την ελληνική σημαία σε ένα από τα δύο νησιά, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού. Θα κατηγορηθεί αργότερα από τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ ότι ήταν αυτός που έριξε λάδι στη φωτιά.

27 Ιανουαρίου 1996: Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της «Χουριέτ».

28 Ιανουαρίου 1996: Το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Αντωνίου» κατεβάζει την τουρκική σημαία και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά. Η πολιτική εντολή προς τους έλληνες στρατιωτικούς είναι να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση της έντασης.

29 Ιανουαρίου 1996: Ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς τη Τουρκία, ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά. Η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ζητά διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των βραχονησίδων του Αιγαίου. Τουρκικά πολεμικά παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησιάζουν τα Ίμια. Γίνονται διαβήματα από την Ελλάδα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

30 Ιανουαρίου 1996: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Του εκφράζει την ελληνική θέση ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά εφόσον προκληθεί θα αντιδράσει δυναμικά. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποσύρει το άγημα, όχι όμως και την ελληνική σημαία. Στα Ίμια σπεύδουν τα πολεμικά πλοία «Ναυαρίνο» και «Θεμιστοκλής». Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι υπάρχουν και άλλα νησιά του Αιγαίου με ασαφές νομικό καθεστώς και δεν αποδέχεται την ελληνική πρόταση (αποχώρηση του αγήματος, όχι και της σημαίας).

31 Ιανουαρίου 1996
00:00 Συγκαλείται σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, φθάνει καθυστερημένα, επειδή παίρνει μέρος σε τηλεοπτική εκπομπή.
01:40 Στο ΓΕΕΘΑ καταφθάνουν πληροφορίες ότι τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια.
04:30 Ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απονηώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.
04:50 Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ. Αργότερα θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν. Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους ήταν ότι το σκάφος κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί και ότι το γεγονός αποκρύφθηκε, προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.
06:00 Οι αμερικανοί διά του Υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επιβάλλουν και στις δύο πλευρές τη θέληση τους. «No ships, no troops, no flags» διαμηνύουν ή σε πιο κομψή διπλωματική γλώσσα να ισχύσει το status quo ante. Μέχρι το μεσημέρι της 31ης Ιανουαρίου 1996 τα πλοία, οι στρατιώτες και οι σημαίες είχαν αποσυρθεί από τα Ίμια.



                                     Πηγή: http://www.sansimera.gr

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΑΝΑΓΚΗΣ




Αυτοσχέδιο προσωρινό κατάλυμα

Το κατάλυμα ανάγκης, αποτελεί ένα από τα 10 απαραίτητα υλικά, τα οποία ένας πεζοπόρος, ορειβάτης ή αναρριχητής, οφείλει να έχει πάντα μαζί του για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης. Και δεν λέω τον αριθμό "10" τυχαία! 


Ανεξάρτητα από την όποια εμπειρία μπορεί να έχει ο καθένας μας στην διαβίωση και επιβίωση στο βουνό, έμπειροι και διεθνείς ορειβάτες, θέσπισαν αυτή την λίστα των απαραίτητων υλικών για να καλύψουν ολόπλευρα τις ανάγκες όσων εξορμούν στα βουνά για πορείες και αναβάσεις, καταγράφοντάς τα, στο ορειβατικό εγχειρίδιο: Mountaineering: The Freedom of the Hills, (Ορειβασία: Η ελευθερία των βουνών)


Το ερωτηματικό γιατί να έχω όλα αυτά τα πράγματα μαζί μου, έχει την πολύ απλή απάντηση: Για να έχεις την δυνατότητα να αντιμετωπίσεις ένα ατύχημα ή μια έκτακτη ανάγκη που πιθανόν προκύψει και για να μπορείς να διανυκτερεύσεις έξω, αν απαιτηθεί, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή σου.


Τα τοποθετείς στο σακίδιό σου και όποτε τα χρειαστείς είναι εκεί, έτοιμα για χρήση. Ποτέ δεν ξέρεις και ..ποτέ μη λες ..ποτέ!


Ποιά είναι αυτά τα απαραίτητα υλικά; Δεν είναι ακριβώς υλικά, αλλά συστήματα υλικών θα έλεγα καλύτερα, επιτρέποντας στον καθένα να διαλέξει αυτά που του κάνουν ανάλογα με την εποχή, ή που μπορεί να βρει.


Έτσι έχουμε:


1. Υλικά προσανατολισμού και τήρησης κατεύθυνσης: Οπωσδήποτε χάρτης περιοχής και πυξίδα σε αδιάβροχη θήκη και μετά GPS. (και ό,τι άλλο μπιχλιμπίδι θέλετε).


2. Υλικά προστασίας από ήλιο: Γυαλιά, αντηλιακές κρέμες, κρέμα τύπου κραγιόν για τα χείλη, καπέλο, μακρυμάνικα ρούχα.


3. Θερμομονωτικά ρούχα: Σκούφος, γάντια, τζάκετ, ρούχα για την αντιμετώπιση ακραίων συνθηκών κρύου, ανάλογα με την εποχή.


4. Υλικά φωτισμού: Φακός και μπαταρίες, (κατά προτίμηση LED) χημικά κεριά. 


5. Υλικά πρώτων βοηθειών και εντομοαπωθητικά.


6. Υλικά ανάμματος φωτιάς: Αναπτήρας αερίου, αδιαβροχοποιημένα σπίρτα, προσανάμματα.


7. Συλλογή εργαλείων και σηματοδοσίας : Μπατόν περπατήματος, πιολέ, μαχαίρι, πολυεργαλείο-σουγιάς, ψαλίδι, κλαδευτήρι χειρός, πένσα, κατσαβίδι, ατομικό πτυοσκάπανο, κολλητική ταινία, μονωτική ταινία. (ανάλογα με την κατάσταση), σφυρίχτρα, καθρεφτάκι, φωτοβολίδες, δορυφορικό τηλέφωνο, φορητός ασύρματος χειρός κλπ.


8. Τροφή ανάγκης μιας ημέρας. Κατά προτίμηση ξηρά ή αφυδατωμένη τροφή


9. Νερό ανάγκης μιας ημέρας ή δύο λίτρων, επιπλέον αυτού που έχουμε για το προγραμματισμένο χρονικό διάστημα, παραμονής στο ύπαιθρο. Μαζί με αυτό, υπολογίζουμε και τις ταμπλέτες απολύμανσης νερού.


10. Κατάλυμα ανάγκης: Αδιάβροχο τύπου πόντσος, σκηνή bivy bag, κουβέρτα επιβίωσης, μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, μονωτικό υπόθεμα ύπνου.

Για τους γκατζετάκιδες, τους λάτρεις των apps, υπάρχει κάτι ανάλογο, αν θέλουν να το έχουν στο κινητό τους με οδηγίες.

Ας δούμε λίγο το κατάλυμα ανάγκης.

Το γιατί πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό το θεωρώ αυτονόητο. Από μια ξαφνική αλλαγή του καιρού, που εύκολα συμβαίνει σε μεγάλα υψόμετρα, μέχρι την μη υπολογισμένη καθυστέρηση που αναγκάζει έναν ορειβάτη στο να διανυκτερεύσει έξω. (Στο στρατό, στο χώρο των ειδικών δυνάμεων, υπάρχουν και άλλοι ίσως πιο επιτακτικοί λόγοι!)

Το συνηθέστερο πρόβλημα είναι ο καιρός! Μια ξαφνική κακοκαιρία μακριά από πρόσφορο καταφύγιο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αν δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Τα καλά ρούχα, που αποτελεί το 3ο απαραίτητο υλικό στη λίστα, θα μας προστατεύσουν από το νερό και την παγωνιά. Αν μας πιάσει όμως η νύκτα πρέπει να βρούμε προστασία σε κάποιο καταφύγιο και αυτό βρίσκεται στο κατάλυμα ανάγκης.

Για τέτοιες δύσκολες ώρες και για την αποφυγή του κρύου, μια άμεση και εύκολη λύση είναι η κουβέρτα επιβίωσης με επίστρωση αλουμινίου που αντανακλά τη θερμότητα και δεν την αφήνει να διαρρεύσει από το ανθρώπινο σώμα, αν κάποιος τυλιχθεί με αυτήν. Εύκολη στη χρήση, συσκευασμένη πιάνει ελάχιστο χώρο και μεταφέρεται εύκολα παντού. Αποτελεί απαραίτητο εξάρτημα σε συλλογές επιβίωσης και σε αντίστοιχες νοσοκόμων. Στο στρατό χρησιμοποιείται μια μικρή παραλλαγή της με φαιοπράσινο χρώμα.

Όποιος την έχει χρησιμοποιήσει, θα έχει διαπιστώσει όμως, ότι αν και αδιάβροχη, δεν είναι εύκολο μόνο μ' αυτήν να στεγανοποιηθείς απόλυτα και ειδικά αν φυσάει πολύ, δύσκολα τυλίγεσαι καλά. Έχει κάποια αντοχή, αλλά τα δυνατά τραβήγματα μπορούν να την τρυπήσουν. Περισσότερο προσφέρει, όταν τελικά βρεθείς σε προφυλαγμένο μέρος και την χρησιμοποιήσεις για να ζεσταθείς. Ο συνδυασμός της με πόντσος, ή η χρήση της μέσα σε bivy bag, δίνει καλύτερα αποτελέσματα.

Για κάτι, πιο τακτικό, είναι ιδανική. Επειδή αντανακλά τη θερμότητα, αν κάποιος είναι καλά τυλιγμένος με αυτήν, δύσκολα ανιχνεύεται από θερμικές διόπτρες. Προσφιλής μέθοδος των Ταλιμπάν κάποτε στο Αφγανιστάν, ώστε να μην μπορούσαν ν' ανιχνευθούν από τα συμμαχικά στρατεύματα.(Δεν ξέρω αν το συνεχίζουν μέχρι σήμερα). Ας το συγκρατήσουν όσοι ασχολούνται με θέματα αναγνώρισης και ελεύθερων σκοπευτών και ας το δοκιμάσουν για να το επιβεβαιώσουν.



Το θρυλικό πόντσο είναι και αυτό μια λύση για την κατασκευή καταλύματος ανάγκης, εκτός από το να το φορέσεις για να προφυλαχθείς άμεσα από νερά και χιόνια και γενικά από το κρύο, σε κάποιο απάγγειο μέρος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνεις. Θυμάμαι κάποτε, πόσο χρήσιμο μου φάνηκε μέσα σε μια χιονότρυπα όπου αναγκάστηκα να χωθώ με το ζευγάρι μου ένα βράδυ σε χειμερινή διαβίωση με τους Αμερικανούς πεζοναύτες.


Ultralight tarp tent 

Η καλύτερη λύση είναι να έχεις μαζί σου ένα bivy bag ή μια ελαφριά τυποποιημένη τέντα ή όπως λέγεται διεθνώς ultralight tarp tent. Πολύ καλό υλικό για την προσωπική μας συλλογή. και για άμεση λύση στο πρόβλημα καταλύματος.

Τώρα πέρα από τα τυποποιημένα υλικά, σαν λύση ανάγκης έχουμε και τ' αυτοσχέδια, με πιο πρόχειρο τις μεγάλες πλαστικές σακούλες σκουπιδιών, αυτές που χρησιμοποιούμε για το μάζεμα φύλλων. Με δύο τέτοιες, καλύπτουμε άμεσα το πρόβλημα της υγρασίας, αλλά όχι και του κρύου. Σε συνδυασμό με την κουβέρτα επιβίωσης και ενός μονωτικού υποθέματος, κάτι μπορεί να γίνει.

Τέλος, καταλήγουμε στ' αυτοσχέδια καταλύματα, με υλικά που βρίσκουμε στο χώρο που είμαστε. Χρειάζεται βέβαια να έχουμε τη γνώση και την εξάσκηση! Δεν μαθαίνονται αυτά την τελευταία στιγμή, διαβάζοντας κάποιο εγχειρίδιο επιβίωσης.

Καλού-κακού αν θέλετε, μπορείτε να έχετε στο κινητό σας έναν οδηγό επιβίωσης που είναι νομίζω δωρεάν.

Σε πολύ χιόνι, ένα ατομικό πτυοσκάπανο θα βοηθήσει στην κατασκευή καταλύματος!

                                            πηγή http://tolmwnnika.blogspot.gr/

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΤΑΚΤΙΚΑ ΠΕΡΙΠΟΛΑ, ΔΙΑΒΑΣΗ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΚΩΛΥΜΑΤΟΣ

   Την περασμένη εβδομάδα μέλη του Α.Σ.Ε.Ε.Δ. εκτέλεσαν εκπαιδευτική δραστηριότητα στα αντικείμενα των τακτικών περιπόλων και της διάβασης υδάτινου κωλύματος. 




        Συγκεκριμένα στοιχεία στα οποία 
        δόθηκε έμφαση ήταν:
  • Τακτική κίνηση ομάδος
  • Ασφαλής διάβαση περασμάτων 
  • Κίνηση σε ανοικτό πεδίο
  • Σηματοδοσία 
  • Αντίδραση περιπόλου σε επαφή με εχθρό