Καλώς ήρθατε στο Blog του Ανεξάρτητου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων. Εδώ θα δημοσιεύεται ότι έχει σχέση με τις δραστηριότητες του συνδέσμου, καθώς και γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με την εφεδρεία.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΣΕΕΔ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Το να είσαι έφεδρος σημαίνει ταυτόχρονα και τη συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις όπου και όποτε ζητηθούν. Στα πλαίσια αυτά λοιπόν ο Α.Σ.Ε.Ε.Δ. συμμετείχε δια του προέδρου του στη σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του δήμου Αγρινίου, με θέμα: «Ο Σχεδιασμός και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών-λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 και ώρα 12.00, στην αίθουσα στο Δημοτικό Κατάστημα .





Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΟΙ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΕΣ ΕΒΡΟΥ - ΡΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ




Για πρώτη φορά δυνάμεις Εθνοφυλακής συμμετείχαν στην στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα απο τον ακριτικό Έβρο και την Ρόδο.Πραγματικά το παρουσιαστικό άψογο. Μεγάλη τιμή για όλους μας και αναγνώριση του πολύτιμου ρόλου για τον Ελληνικό Στρατό τόσο των Εθνοφυλάκων αλλά και των Εφέδρων γενικότερα. Πολλά συγχαρητήρια απ'τον Α.Σ.Ε.Ε.Δ. για την πρωτοβουλία αυτή.






Ο Α.Σ.Ε.Ε.Δ. ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ '21



Για άλλη μια χρονιά ήταν παρών ο Α.Σ.Ε.Ε.Δ. στις εκδηλώσεις του δήμου Αγρινίου για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Ο πρόεδρος του εκπροσώπησε τον σύνδεσμο τόσο στην δοξολογία στον Μητροπολιτικό ναό της Ζωοδόχου Πηγής , όσο και αργότερα στην κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Δημάδη.


Χρόνια Πολλά!






25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ



Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου τιμούμε και γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Εκ των πραγμάτων είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, ως αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας.

Τι συνέβη, άραγε, στις 25 Μαρτίου του 1821 και την έχουμε αναδείξει ως την ημέρα της εθνικής μας εορτής; Τίποτα απολύτως λένε οι ιστορικοί. Ή σχεδόν τίποτα, για να είμαστε ακριβείς, πέρα από κάποιες αψιμαχίες. Κανένα σπουδαίο πολεμικό γεγονός που να δικαιολογεί αυτή την επιλογή. Ούτε καν η ύψωση του λαβάρου της Μονής της Αγίας Λαύρας και η ορκωμοσία των παλληκαριών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Το περιστατικό της Αγίας Λαύρας είναι ένας εθνικός μύθος. Τον οφείλουμε στον γάλλο περιηγητή και ιστορικό Φρανσουά Πουκεβίλ (1770-1838), ο οποίος συνέγραψε την τετράτομη Ιστορία της Αναγεννήσεως της Ελλάδος (1824). Η ιστορία διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, αλλά και μέσω του πίνακα Ο Όρκος της Αγίας Λαύρας (1851) του σημαντικού έλληνα ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη (1814-1878).

Άλλωστε και ο ίδιος ο Παλαιών Γερμανός δεν αναφέρει λέξη για το περιστατικό στα απομνημονεύματά του. Είναι ιστορικά εξακριβωμένο ότι εκείνη την ημέρα δεν βρισκόταν στη Μονή της Αγίας Λαύρας, αλλά στην Πάτρα, όπου όντως όρκισε τους επαναστάτες της περιοχής στην Πλατεία του Αγίου Γεωργίου.

Η επέτειος να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.

Στην πραγματικότητα, η Επανάσταση δεν ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα στην Πελοπόννησο, μία περιοχή με συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς και μικρή στρατιωτική παρουσία των Τούρκων. Ο στρατιωτικός και πολιτικός διοικητής της Πελοποννήσου (Μόρα Βαλεσί) Χουρσίτ Πασάς βρισκόταν στα Γιάννινα για να εξοντώσει τον Αλή Πασά, ο οποίος είχε αυτονομηθεί από την Υψηλή Πύλη. Πριν από την αναχώρησή του, ο Χουρσίτ είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τους προεστούς του Μοριά ότι οι φήμες που κυκλοφορούσαν για τον επικείμενο ξεσηκωμό των ραγιάδων ήταν ανυπόστατες.

Αχαιοί και Μανιάτες ερίζουν για το ποιος έριξε την πρώτη τουφεκιά του εθνικού ξεσηκωμού. Στις 21 Μαρτίου αρχίζει η πολιορκία των Καλαβρύτων από τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους. Είναι η πρώτη πολεμική ενέργεια της Επανάστασης και θα λήξει νικηφόρα μετά από πέντε ημέρες.

Στις 23 Μαρτίου οι Μανιάτες υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τη συνεπικουρία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη καταλαμβάνουν την Καλαμάτα και με διακήρυξή τους κάνουν γνωστό στη διεθνή κοινότητα τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Την ίδια ημέρα, οι άνδρες του Αντρέα Λόντου θέτουν υπό τον έλεγχό τους τη Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο), ενώ επαναστατικός αναβρασμός επικρατεί στην Πάτρα. Από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το Άγιο Όρος αναχωρεί ο σερραίος έμπορος και φλογερός πατριώτης Εμμανουήλ Παππάς, προκειμένου να ξεκινήσει την Επανάσταση στη Μακεδονία.

Η 23η Μαρτίου είναι ο πρώτος σημαντικός σταθμός του εθνικού αγώνα και θα μπορούσε κάλλιστα να είχε πάρει τη θέση της 25ης Μαρτίου στο εορταστικό καλεντάρι της χώρας μας.



ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/503#ixzz3VQvZ6S5A

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΤΑΜΣ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ 2015»

       Το διήμερο 28.02.2015 – 01.03.2015 διεξήχθη η ΤΑΜΣ «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ 2015» με συμμετοχή μελών των:  ΛΕΦΕΔ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΕΝΕΦΥΟ, ΑΣΕΕΔ.
       Η ΤΑΜΣ «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ» είναι καθιερωμένη ετήσια άσκηση της ΠΕΝΕΦΥΟ ενταγμένη στο επιχειρησιακό – εκπαιδευτικό δόγμα της, για το οποίο είναι ενήμερη η φυσική μας ηγεσία.
       Στόχος της ΤΑΜΣ ήταν να αξιολογήσει - αναδείξει τον θεσμό και τις ικανότητες των Εθελοντών Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΘ.ΕΦ.Υ.ΕΣ) και συγκεκριμένα:
- την ικανότητα ταχύτατης προσέλευσης των ΕΘ.ΕΦ.Υ.ΕΣ, κατόπιν της κλήσης τους
- την αρτιότητα του ατομικού εξοπλισμού τους
- την ικανότητά τους για άμεση ανάληψη αποστολής συμβατικού πολέμου
- την ικανότητα διεξαγωγής αποστολών ανορθοδόξου πολέμου και αντιανταρτοπολέμου
- την αυτάρκεια σε επιμελητεία για τουλάχιστον 48 ώρες
- την ικανότητα αυτόνομης δράσης, ως μία οργανική Μονάδα ΕΘ.ΕΦ.Υ.ΕΣ προερχομένων από  διάφορα σωματεία
- την ικανότητα οργάνωσης και διοίκησης των ΕΘ.ΕΦ.Υ.ΕΣ από την ηγεσία των σωματείων τους
Έκδοση διαταγής

Κίνηση από ΧΔ προς ΒΠ

Α΄ Φάση: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΣΚΟ ΣΚΕΛΟΣ

Κατά την Α΄ Φάση με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση ΛΟΓΧΗ», την οργανωτική ευθύνη της οποίας είχε η ΠΕΝΕΦΥΟ, οι συμμετέχοντες ΕΘ.ΕΦ. κλήθηκαν να επιχειρήσουν αναλαμβάνοντας κοινή αποστολή ως μια ενιαία δύναμη, υπό κοινή διοίκηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σενάριο, οι ασκούμενοι αποτελούσαν τη 2η Διμοιρία του 1ου Λόχου ΕΘ.ΕΦ.Υ.ΕΣ., αποστολή της οποίας ήταν: α) αφανής διείσδυση στην περιοχή ενδιαφέροντος, β) εγκατάσταση και λειτουργία Βάσεως Περιπόλου (ΒΠ) και γ) διενέργεια αναγνωρίσεως του ΑΝΣΚ με αφετηρία τη ΒΠ, οι πληροφορίες από την οποία θα αξιοποιούντο από τη Διοίκηση του Λόχου για την οργάνωση επιχείρησης καταλήψεως του ΑΝΣΚ από το σύνολο της δυνάμεως του Λόχου.

Μετά την έκδοση της τελικής διαταγής στον Χώρο Διασποράς (ΧΔ) από την Ομάδα Διοικήσεως της Δριας προς τους Ομαδάρχες, αυτοί με τη σειρά τους ενημέρωσαν τις Ομάδες τους. Πριν αρχίσει η κίνηση από τον ΧΔ προς τη ΒΠ, μέλη της Ομάδος Διοίκησης που λειτουργούσαν ταυτόχρονα και ως παρατηρητές – αξιολογητές, επιθεώρησαν τις Ομάδες ως προς τον βαθμό κατανόησης της εκδοθείσας διαταγής.

Στη συνέχεια η Περίπολος κινήθηκε τακτικά εκτός αμαξιτών οδών και μονοπατιών και κατέλαβε τη ΒΠ με τις προβλεπόμενες ΒΟΕ. Αφού οργανώθηκε η ασφάλεια της ΒΠ και οι Ομαδάρχες ανέφεραν ετοιμότητα, άρχισε η εκπομπή περιπόλων αναγνωρίσεως μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, οπότε και με βάση τις συλλεχθείσες πληροφορίες οργανώθηκε σχέδιο επιθέσεως κατά του ΑΝΣΚ. Η κατάληψη του ΑΝΣΚ ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αφού είχε προηγηθεί συνένωση με άλλα τμήματα του Λόχου. Κατά την επιστροφή στη ΒΠ, η Δρια χρειάστηκε να αιτηθεί έμμεσα πυρά υποστηρίξεως από τη Δρια Όλμων και να καταλάβει πολυβολείο.

Η Α΄ Φάση έληξε με την ασφαλή επιστροφή των τμημάτων στη ΒΠ και την άρση της ΒΠ, χωρίς η Δρια να αφήσει ίχνη της εκεί παρουσίας της.

Βάση Περιπόλου
  
 Κατάληψη - Ασφάλιση του ΑΝΣΚ

 Επιστροφή στη ΒΠ

Β΄ ΦάσηΣΤΙΒΟΣ ΜΑΧΗΣ (STRESS COURSE)
            Το δεύτερο και τελικό μέρος της ΤΑΜΣ περιελάμβανε τη διέλευση στίβου μάχης αποτελουμένου από δύο σκέλη: α) στίβο δοκιμασίας φυσικής κατάστασης και β) στίβο αντιμετώπισης πολλαπλών απειλών, βασισμένο στα πρότυπα επιχειρησιακής αξιολόγησης των Αμερικανών Πεζοναυτών (USMC), την ευθύνη διοργάνωσης του οποίου είχε η ΛΕΦΕΔ ΑΤΤΙΚΗΣ.
            Το α΄ σκέλος του στίβου διήρχετο κάθε ασκούμενος ατομικά, φέροντας στολή μάχης και πλήρη εξάρτυση. Περιελάμβανε τρέξιμο, εξομοίωση μεταφοράς τραυματία (μεταφορά bergen), μεταφορά πυρομαχικών και ρίψη (εικονικής) αμυντικής χειροβομβίδας.
            Αμέσως μετά και χωρίς ξεκούραση οι ασκούμενοι διήρχοντο το β΄ σκέλος του στίβου ανά ζεύγη φέροντας επιπλέον κράνος, προστατευτικά γυαλιά και τυφέκιο Μ4 (airsoft) σε χρονομετρημένη διαδρομή, όπου υπό την πίεση που δημιουργούσε ο αξιολογητής εξομοιώνοντας εχθρικό πυρ, έπρεπε να κινούνται τακτικά, να υπερπηδούν εμπόδια, να εκτελούν ενέργειες αμέσου αντιδράσεως και ταυτόχρονα να εμπλέκουν στόχους. Η διαδρομή περιελάμβανε ρίψη (εικονικής) επιθετικής χειροβομβίδας σε πολυβολείο κι εκτέλεση βολών ακριβείας με τυφέκιο G3A4 (airsoft). Στο τέλος της διαδρομής και παρ' όλη την κούραση δίνοταν μονοσέλιδο test με ερωτήσεις μαθηματικών σε κάθε ασκούμενο που έπρεπε να απαντηθεί εντός λίγων λεπτών υπό τους ήχους ροκ μουσικής.

Συμπεράσματα

            Τα συμπεράσματα των ασκουμένων ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμα, καθώς αρκετοί από αυτούς χρειάστηκε για πρώτη φορά να διαβιώσουν τακτικά σε ΒΠ για 24 ώρες και να επιχειρήσουν από αυτήν σε όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Πολλοί χρειάσθηκε να αναπροσαρμόσουν τη διαμόρφωση των εξαρτύσεών τους σε σχέση με το σακίδιο μακράς διαβιώσεως που έφεραν, ενώ όσοι άφησαν πίσω ογκώδη μεν, πλην κρίσιμα υλικά, αυτά τελικά τους έλειψαν.

Επιβεβαιώθηκε δε ότι ο ατομικός φόρτος του πεζού μαχητή παραμένει υπολογίσιμα βαρύς, αν και αποτελείται από σύγχρονα ελαφριά υλικά, τα οποία οι ΕΘ.ΕΦ. έχουν αγοράσει από το υστέρημά τουςΕννοείται πως τα χορηγούμενα υλικά όπως ο σάκος ιματισμού (λουκάνικο) και η εξάρτυση τύπου Η με τον γυλιό (Μ71) δεν αντέχουν καν στη σύγκριση με τα όποιας ποιότητας ιδιωτικά υλικά των ΕΘ.ΕΦ., έστω και για μία τέτοια απλή και σύντομη επιχείρηση, κατά την οποία η πρόσβαση σε οχήματα που θα φέρουν τον φόρτο διαβιώσεως του μαχητή είναι αδύνατη, πρακτικά και τακτικά.

Το αισιόδοξο τελικό συμπέρασμα ήταν ότι μέλη από τρεις διαφορετικές λέσχες συνεργάστηκαν αρμονικά κι εποικοδομητικά, δίδοντας το λαμπρό παράδειγμα της ομόνοιας και της συνεργασίας για την επίτευξη του κοινού σκοπού. 

Σύνθημα μας: «ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΛΛΩΝ»

 Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο – Λ.ΕΦ.Ε.Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ – Α.Σ.Ε.Ε.Δ. (Αγρινίου, Ν.Αιτωλοακρνανίας)

πηγή http://penefyo.blogspot.gr/