Καλώς ήρθατε στο Blog του Ανεξάρτητου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων. Εδώ θα δημοσιεύεται ότι έχει σχέση με τις δραστηριότητες του συνδέσμου, καθώς και γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με την εφεδρεία.

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

HK G3 - Tο Τυφέκιο Μάχης του Ελληνικού Στρατού

Φώτο: Το τυφέκιο G3A3 

Το 1977 το Ελληνικό Δημόσιο υπέγραψε σύμβαση με τη Δυτικογερμανική εταιρία Heckler und Koch για την κατασκευή, από την «Ελληνική Βιομηχανία Όπλων» (ΕΒΟ), των τυφεκίων G3A3 και G3A4. Οι μονάδες του Ελληνικού Στρατού άρχισαν να εξοπλίζονται με αυτά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αρχικά χορηγήθηκαν στην πλειονότητα των μονάδων, με εξαίρεση αυτές των Ειδικών Δυνάμεων και του Δ' Σ.Σ., οι οποίες συνέχισαν να χρησιμοποιούν τυφέκια FN, καθώς και κάποιες μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας και του Εσωτερικού, οι οποίες έφεραν αμερικανικό οπλισμό. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αντικαταστάθηκε και ο οπλισμός του Δ' Σ.Σ. από τυφέκια G3. Σήμερα τα G3 χρησιμοποιούνται από όλες σχεδόν τις μονάδες των Σωμάτων και του Εσωτερικού που χρησιμοποιούν τυφέκια FN. Το G3A3 φέρεται από τους στρατιώτες και το G3A4 από τους Υπαξιωματικούς και (από τη δεκαετία του 1990 και έπειτα) τους κατώτερους Αξιωματικούς.




Το G3 (Gewehr 3) αποτελεί τροποποίηση του ισπανικού τυφεκίου CETME. Η παραγωγή του ξεκίνησε αρχικά το 1964 από τη γερμανική κρατική βιομηχανία και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα από τη Heckler und Koch, καθώς και από βιομηχανίες της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας (από την ΕΒΟ) και πολλών ακόμη χωρών οι οποίες παράγουν το όπλο κατόπιν αδείας. Οι χώρες που χρησιμοποιούν το G3 ξεπερνούν τις εξήντα. Οι τύποι του G3 που έχουν κατασκευαστεί είναι οι εξής: G3, G3A1, G3A2,G3A3, G3A3ZF, G3A4, GESG/1. Το τυφέκιο Α4 φέρει πτυσσόμενο κοντάκιο, το A3ZF φέρει διόπτρα και προορίζεται για ελεύθερους σκοπευτές και το GESG/1 κατασκευάστηκε για χρήση από τους ελεύθερους σκοπευτές της γερμανικής αστυνομίας. Οι διαφορές μεταξύ των άλλων τύπων είναι μικρές.

Το G3 είναι ένα αυτόματο όπλο και  λειτουργεί με το σύστημα της επιβραδυνόμενης οπισθοδρόμησης. Φέρει πλαστικό χειροφυλακτήρα και το μεν G3A3 πλαστικό κοντάκιο, το δε G3A4 μεταλλικό ολισθαίνον. Στο αριστερό μέρος του όπλου βρίσκεται ο μοχλός οπλίσεως, καθώς και ο μοχλός πυρός και ασφαλείας, ενώ ο αναστολέας του γεμιστήρα βρίσκεται μεταξύ του γεμιστήρα και του υποφυλακτήρα της σκανδάλης. Το όπλο φέρει αφαιρούμενο δίποδα και φλογοκρύπτη, ο οποίος χρησιμοποιείται και για την εκτόξευση οπλοβομβίδων. Το μηχάνημα σκόπευσης, που διατίθεται μαζί με τις οπλοβομβίδες, είναι μίας χρήσης και τοποθετείται είτε στα πτερύγια της βομβίδας είτε στον κορμό της. Στο αριστερό μέρος του όπλου, στην υποδοχή του γεμιστήρα, αναγράφεται «G3» καθώς και ο αριθμός μητρώου του όπλου και το έτος κατασκευής του, ενώ στο αριστερό μέρος του μηχανισμού σκανδάλης αναγράφονται τα αρχικά «ΕΒΟ».

Φώτο: Το τυφέκιο G3A4

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ GA3 & GA3ZF
Μήκος: 1.025 mm
Μήκος κάνης: 450 mm
Βάρος (άδειο): 4,25 Kgr
Τροφοδοσία: Γεμιστήρας 20 φυσιγγίων
Ραβδώσεις: 4 δεξιόστροφες
Φυσίγγιο: 7,62 mm NATO
Αρχ. Ταχύτητα: 780-800 m/s
Κατασκευαστής: ΕΒΟ / H&K

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ GA4
Μήκος: 1.025 mm (ανεπ. Κοντάκιο), 840 mm (συνεπ. Κοντάκιο)
Μήκος κάνης: 450 mm
Βάρος (άδειο): 4,9 Kgr
Τροφοδοσία: Γεμιστήρας 20 φυσιγγίων
Ραβδώσεις: 4 δεξιόστροφες
Φυσίγγιο: 7,62 mm NATO
Αρχ. Ταχύτητα: 780-800 m/s
Κατασκευαστής: ΕΒΟ / H&K

Πηγή: Τα Όπλα του Ελληνικού Στρατού / Γενικό Επιτελείο Στρατού / Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (2006)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου